Αγγειίτιδες

Οι αγγειίτιδες είναι αυτοάνοση φλεγμονή του τοιχώματος των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος. Η φλεγμονή μιας αρτηρίας στενεύει την αρτηρία και ελαττώνει τη ροή αίματος στο αρδευόμενο από την αρτηρία όργανο. Η φλεγμονή του αγγείου μπορεί να αδυνατίσει και να σπάσει το τοίχωμα των μικρών αγγείων.

Εκδηλώσεις
Ο ασθενής συχνά έχει κόπωση και πυρετό. Μπορεί να έχει πόνο σε αρθρώσεις μικρές κοκκινίλες στο δέρμα, αιμοπτύσεις ή και αίμα στα ούρα.
Υπάρχουν διάφορες αγγειίτιδες και η πιο συχνή είναι η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (κροταφική αρτηρίτιδα).

Κροταφική αρτηρίτιδα

Ποια άτομα προσβάλλονται;
Άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών

Τι συμπτώματα έχει;
Πονοκέφαλος είναι το πιο συχνό ενόχλημα. Πολλοί ασθενείς έχουν πυρετό, και νοιώθουν κούραση στο σαγόνι όταν τρώνε σκληρή τροφή. Αρκετοί ασθενείς δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι.

Τι πρέπει να προσέχομε;
Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια της όρασης. Εάν συμβεί αυτό ο ασθενής πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο για να σώσει την όραση με ενδοφλέβια κορτιζόνη.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;
Ναι.
Η θεραπεία περιλαμβάνει κορτιζόνη συνήθως με κάποιο άλλο φάρμακο. Η δόση της κορτιζόνης στην αρχή είναι κάπως υψηλή αλλά ο Ρευματολόγος σταδιακά μειώνει τη δόση σύμφωνα με την εξέλιξη της πάθησης. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 2 χρόνια.  

Copyright © 2023 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital