Αυτοάνοσα νοσήματα

Τι είναι αυτοάνοσο νόσημα;
Αυτο-άνοσο νόσημα είναι πάθηση, δηλαδή βλάβη οργάνου, που προκαλείται από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του ίδιου του εαυτού μας.
Οι ασθενείς με αυτο-άνοσο νόσημα έχουν στο αίμα πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του εαυτού μας, και ονομάζονται αυτο-αντισώματα.  Όμως η παρουσία αυτοαντισωμάτων στο αίμα δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει αυτοάνοσο νόσημα.

Τι προκαλεί τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Τα νοσήματα αυτά προκαλούνται από παράγοντες του περιβάλλοντος στους οποίους το άτομο είναι εκτεθειμένο και εφόσον έχει τα κατάλληλα γονίδια.  Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στα νοσήματα αυτά.

Τι συμπτώματα κάνουν;
Τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα συνήθως κάνουν κόπωση, πόνο σε αρθρώσεις (αρθραλγίες), και κοκκινίλες στο δέρμα (εξάνθημα).  Αρκετές φορές όμως μπορεί να προσβάλλουν εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως πνεύμονες, νεφρά, αγγεία και νεύρα, και να κάνουν πυρετό, λεύκωμα στα ούρα, δύσπνοια (λαχάνιασμα) με μικρή προσπάθεια, αναιμία, αιμορραγίες, ενώ σε έγκυο γυναίκα να προκαλέσουν αποβολές εμβρύου.

Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο ειδικός γιατρός για τα νοσήματα αυτά είναι ο Ρευματολόγος. Η διάγνωση είναι πολλές φορές δύσκολη. Στο αίμα μπορεί να υπάρχουν αυτοαντισώματα αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί υπάρχουν άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.  Χρειάζεται πολλή γνώση και τεράστια εμπειρία από πλευράς γιατρού για να φτάσει γρήγορα στη σωστή διάγνωση.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα νοσήματα αυτά;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ σχεδόν για όλα τα νοσήματα. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ώστε ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής.  Μια παρατήρηση: όσο πιο νωρίς αρχίσει η θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι και γιαυτό η διάγνωση δεν πρέπει να καθυστερεί.

Η θεραπεία περιλαμβάνει κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από τις λοιμώξεις από μικρόβια και ιούς, έτσι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αυξάνουν λίγο την πιθανότητα λοιμώξεων.  Εάν ο ασθενής που παίρνει ανοσοκατασταλτικό φάρμακο κάνει πυρετό θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Αυτοάνοσα νοσήματα είναι μεταξύ άλλων:

  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Συστηματική σκλήρυνση(σκληροδερμία)
  • Σύνδρομο Sjogren
  • Πολυμυοσίτιδα/δερματομυοσίτιδα
  • Αγγειίτιδες
Copyright © 2024 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital