Εκφυλιστική Αρθρίτιδα (ή Οστεοαρθρίτιδα)

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αρθρίτιδα στους ενήλικες, και περισσότεροι από τους μισούς, πιο συχνά γυναίκες, έχουν οστεοαρθρίτιδα, μετά την ηλικία των 65 ετών. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την πάθηση.   Η νόσος προκαλεί σιγά-σιγά βλάβη του χόνδρου, της γλιστερής επιφάνειας του άκρου του οστού στην άρθρωση. 
Με τον καιρό το αρθρικό άκρο του οστού αλλάζει σχήμα με τη δημιουργία οστέϊνων προεξοχών που ονομάζονται οστεόφυτα. Μια μορφή οστεοαρθρίτιδας είναι πιο βαριά από τη συνηθισμένη γιατί προκαλεί διάβρωση στα οστά των αρθρώσεων των δακτύλων και ονομάζεται διαβρωτική οστεοαρθρίτιδα. 

Τι ενοχλήματα κάνει η οστεοαρθρίτιδα; Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχουν πόνο στις αρθρώσεις αλλά όχι πάντα. Ο πόνος εμφανίζεται με τις κινήσεις και τη βάδιση και μερικοί έχουν περιορισμό των κινήσεων των αρθρώσεων.  Συνήθως προσβάλλονται η βάση του αντίχειρα, οι αρθρώσεις των δακτύλων, και τα γόνατα. Υπάρχουν διογκώσεις στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που είναι κοντά στα νύχια.  Η πάθηση εξελίσσεται πάρα πολύ αργά αλλά μπορεί να έχει και εξάρσεις. Πως να περιορίσομε την οστεοαρθρίτιδα;

  • Μείωση του βάρους του σώματος, εάν το άτομο είναι παχύσαρκο, επειδή το υπερβολικό βάρος του σώματος επιβαρύνει τις αρθρώσεις και κυρίως τα γόνατα.
  • Πρόγραμμα ασκήσεων για τα γόνατα όταν πάσχουν, επειδή βοηθάει τους μύες και διατηρούν τα γόνατα σε καλή κατάσταση.
  • Το περπάτημα έχει γενικό όφελος στον πόνο και το άγχος

Τέλος ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Για την διαβρωτική οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται πιο συχνά φάρμακα.

Copyright © 2024 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital