Οι τελευταίες εξελίξεις στα αυτοάνοσα νοσήματα

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ – ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ LARISSANET

Η Ιατρική κοινότητα αρχίζει να υιοθετεί την ολιστική προσέγγιση

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Σε όλα όσα ειπώθηκαν στο Πανελλήνιο πολυθεματικό Συνέδριο αυτοάνοσων παθήσεων (Πορταριά Πηλίου, 5-7 Απριλίου 2019) αναφέρεται ο καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κ. Λάζαρος Σακκάς μιλώντας στη larissanet. Ο κ. Σακκάς επισημαίνει πως η Ιατρική κοινότητα αρχίζει να υιοθετεί την ολιστική προσέγγιση και υπογραμμίζει ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι είναι αυτοάνοση πάθηση;

Λέμε ότι κάποιος άνθρωπος έχει αυτοάνοσο νόσημα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του ανθρώπου προκαλώντας βλάβη.

Πως ξέρουμε ότι η πάθηση είναι αυτοάνοση;

Το εύκολο είναι όταν βρίσκομε αυτοαντισώματα με τις εξετάσεις αίματος. Αλλά και πάλι δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει αυτοάνοση πάθηση. Για να το ονομάσομε πάθηση(νόσο) πρέπει να διαπιστωθεί κάποια βλάβη οργάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Η προσβολή οργάνου του σώματος διαπιστώνεται με τις εργαστηριακές εξετάσεις για το αίμα, τους νεφρούς (μαζί με γενική ούρων), για το ήπαρ, και απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπέρηχοι κλπ) για την καρδιά τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο κλπ.

Τι παρουσιάσθηκε στο συνέδριο;

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις διάγνωση και θεραπείας σε αυτοάνοσα νοσήματα όχι μόνο της ρευματολογίας αλλά της δερματολογίας, της νευρολογίας, και της γαστρεντερολογίας. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή ανοσολόγων και νοσηλευτών.

Γιατί υπήρχαν τόσες ειδικότητες;

Μέχρι τώρα, η αντιμετώπιση μιας πάθησης ήταν να δίνουμε φάρμακα για να καταστείλομε την ενεργότητα της πάθησης.  Τελευταία, η Ιατρική κοινότητα αρχίζει να υιοθετεί την ολιστική προσέγγιση, δηλαδή σκοπός είναι η καλή κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Και αυτό γιατί ο ασθενής με χρόνια πάθηση, όπως π.χ είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να νοιώθει έντονη κόπωση, να έχει διαταραχές ύπνου, μειωμένη ικανότητα εργασίας,   και γενικευμένη ανησυχία ή κατάθλιψη για την εξέλιξη της πάθησης. Όλα αυτά δεν εξαρτώνται μόνο από την ενεργότητα της νόσου. Μπορεί  επίσης να υπάρχουν άλλα νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, λοιμώξεις κλπ. Όλα αυτά πρέπει να τα φροντίζει ο ρευματολόγος (όταν πρόκειται για ρευματική πάθηση) παραπέμποντας τον ασθενή σε γιατρό κατάλληλης ειδικότητας.

Τι νεότερο παρουσιάσθηκε στο Συνέδριο που θα ενδιέφερε ιδιαίτερα τον κόσμο;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή έρευνα για την επίδραση που έχει το περιβάλλον στην υγεία και την ανάπτυξη ορισμένων παθήσεων. Στο θέμα αυτό υπήρξαν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Amital από το Israel σε μια μελέτη με τις γυναίκες που μεγέθυναν τους μαστούς με σιλικόνη, βρήκε ότι  η σιλικόνη μετά από χρόνια κάνει διαρροή και μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η συστηματική σκλήρυνση.  Στο συνέδριο τονίσθηκε ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πως γίνεται αυτό;

Πολλά φυτά έχουν ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φυτών που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά. Για παράδειγμα, ένα φυτό στην Κίνα που οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν σε έκζεμα βρεφών, αποδείχθηκε ότι έχει κορτιζόνη, ενώ ένα τσάι στην Κίνα αποδείχθηκε ότι έχει στατίνη, το φάρμακο για την χοληστερίνη.  Πολλές ουσίες της διατροφής έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, έτσι που μειώνουν τη φλεγμονή σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Στο Εργαστήριο της ρευματολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάζαρος Σακκάς, και Δημήτριος Μπόγδανος) έχουμε βρει ότι η κουρκουμίνη, ένα μπαχαρικό της Ινδίας, και μια ουσία που υπάρχει σε μαύρα μούρα και μαύρα σταφύλια, μειώνει τη φλεγμονή στα κύτταρα από ασθενείς με αρθρίτιδα. Ο καφές μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ελκώδους κολίτιδας. Επίσης αυξάνει την αποτελεσματικότητα της μεθοτρεξάτης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η καψαϊκίνη από την κόκκινη καυτερή πιπεριά  σε επάλειψη στο δέρμα καταπραΰνει το πόνο.  Γνωρίζομε επίσης ότι η ζάχαρη επιδεινώνει τη φλεγμονή και θα πρέπει να την αποφεύγουν ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη πάθηση, π.χ. αρθρίτιδα. Δίαιτα με ορισμένα λιπαρά οξέα ανακοινώθηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα κύησης σε γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχίες σύλληψης.  Τονίσθηκε επίσης η ιδιαίτερη αξία που έχει το παραδοσιακό γιαούρτι (με μαγιά) στην καλή υγεία του εντέρου. Αυτα είναι μερικά από τα προϊόντα διατροφής που τονίσθηκαν στο Συνέδριο.

Στο Israel θα ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για να μελετήσουν την επίδραση στον πόνο και την αρθρίτιδα μιας ουσίας από την cannabis(CBD) που έχει πολύ μικρή ψυχοτρόπο δράση. Ο Dr Bagazzi από το Πανεπιστήμιο της Genoa της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι η περιορισμένη σε 10 ώρες την ημέρα νηστεία για ένα μήνα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και πιθανώς μειώνει τη φλεγμονή.

Παρουσιάσθηκαν νέες θεραπείες στα αυτοάνοσα νοσήματα;

Η εποχή μας είναι ευλογημένη γιατί έχει γίνει έκρηξη έρευνας και σχεδιασμού νέων θεραπειών. Πολλά νέα φάρμακα δοκιμάζονται στην ψωριασική αρθρίτιδα, την αγγειίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη σκληροδερμία, τον πέμφιγα, τη γυροειδή αλωπεκία, την ψωρίαση, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Crohn κ.ά.  Η έρευνα μπορεί σήμερα να αναλύσει ολόκληρο το DNA του ανθρώπου και όχι μόνο τα γονίδια. Η Dr Ζεγγίνη από το Μόναχο παρουσίασε τις καινούργιες τεχνικές ανάλυσης του DNA σε 1 εκατομμύριο σχεδόν ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και άλλους τόσους υγιείς χωρίς οστεοαρθρίτιδα. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να γίνει πιο ακριβής η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας και να προκύψουν νέα φάρμακα.

Έγινε κάποια πρόοδος στη διάγνωση των αυτοάνοσων παθήσεων;

Οι αυτοάνοσες παθήσεις δεν έχουν μια ανοσολογική εξέταση που αν είναι παθολογική(θετική) κάνει τη διάγνωση. Για τη σωστή διάγνωση της αυτοάνοσης πάθησης χρειάζονται γνώσεις και μεγάλη εμπειρία του ρευματολόγου.  Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν αυτοποιημένα συστήματα που δίνουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα γρήγορα, ένα αποτέλεσμα που αλλοιώς θα έπαιρνε μέρες και το αποτέλεσμα θα εξαρτιώταν από την εμπειρία του βιοπαθολόγου που θα έκανε την εξέταση. Σήμερα στο Εργαστήριο ρευματολογίας και κλινικής ανοσολογίας της Ιατρικής σχολής στη Λάρισα γίνεται μια πολλαπλή εξέταση αίματος  που δίνει απαντήσεις για όλα τα αίτια της πνευμονικής ίνωσης, ή της μυοπάθεια (ασθενής με δυσκολία να σηκωθεί από χαμηλό κάθισμα και αύξηση CPK στο αίμα).

Τι άλλο θα μπορούσατε να μας πείτε;

Τα συνέδρια των αυτοάνοσων παθήσεων δίνουν την ευκαιρία στους γιατρούς να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία καθηγητών από το εξωτερικό και να διαμορφώσουν συνεργασίες. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε ως γιατροί πιο σοφοί. Θα ήθελα να τονίσω και ένα αξίωμα που, ως καθηγητής και Διευθυντής της Ρευματολογικής κλινικής και προσωπικό της κλινικής εφαρμόσαμε: Να φέρεσαι στον ασθενή όπως θα ήθελες να σου φέρονται εάν ήσουν ασθενής.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Πηγή : https://www.larissanet.gr/2019/04/22/lazaros-sakkas-oi-teleftaies-exelixeis-sta-aftoanosa-nosimata/

Copyright © 2023 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital