Ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή των αρθρώσεων που εμφανίζεται σε άτομα με ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι συχνή στον πληθυσμό αφού 3 στα 100 άτομα έχουν ψωρίαση ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε 3 στα 10 άτομα με ψωρίαση.

Πως προκαλείται η πάθηση;

Τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας παίζουν σημαντικό ρόλο. Το στρες παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση και της ψωρίασης και της αρθρίτιδας.

Τι συμπτώματα προκαλεί η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η πάθηση εκδηλώνεται με πόνους στις αρθρώσεις των δακτύλων χεριών και ποδιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι κοντά στα νύχια, και μερικές φορές πόνους στη μέση και τον αυχένα, ενώ άλλες φορές πρήζεται ολόκληρο το δάκτυλο.  Η ψωρίαση (πλάκες με λέπια) μπορεί συνήθως εμφανίζεται πίσω από τα αυτιά, στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα ή στους αγκώνες.

Τα λέπια της ψωρίασης σε εμφανείς θέσεις προκαλούν στρες στον ασθενή και αυτό επιδεινώνει την αρθρίτιδα.

Υπάρχει θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα;

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που προκαλούν θεαματική βελτίωση τόσο της ψωρίασης όσο και της αρθρίτιδας. Οι θεραπείες αυτές, σε ένεση ή χάπι, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό αυξάνουν λίγο την πιθανότητα λοιμώξεων. Ο Ρευματολόγος εκτιμώντας τη σοβαρότητα της πάθησης θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Άλλα βοηθητικά μέσα

  • Η καταπολέμηση του στρες βελτιώνει την αρθρίτιδα
  • Η ελάττωση του βάρους στους υπέρβαρους ασθενείς βελτιώνει την αρθρίτιδα
  • Η άσκηση βελτιώνει τη φλεγμονή και το στρες
Copyright © 2023 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital