Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος με φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και περιορισμό της λειτουργίας των αρθρώσεων. Πιο συχνά προσβάλλονται οι αρθρώσεις καρπών και δακτύλων των χεριών και μάλιστα συμμετρικά. Οι ασθενείς νοιώθουν κόπωση, αρκετοί έχουν αναιμία, και μερικοί έχουν αίσθηση ξηρότητας στο στόμα και τα μάτια.

Τι φταίει για να γίνει ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η πάθηση προκαλείται από παράγοντες του περιβάλλοντος σε άτομο που έχει τα κατάλληλα γονίδια. Από τους παράγοντες τους περιβάλλοντος γνωρίζουμε ότι μικρόβια περιοδοντίτιδας, ή του εντέρου και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες για την πάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ειδικός γιατρός, ο ρευματολόγος, όταν εξετάζει τον ασθενή γνωρίζει εάν έχει αρθρίτιδα. Στη συνέχεια θα κάνει ορισμένες εξετάσεις αίματος, όπως δείκτες φλεγμονής (ΤΚΕ και CRP), για να δει εάν ο ασθενής με αρθραλγίες έχει φλεγμονή, και ανοσολογικές εξετάσεις.

Φαρμακευτική Θεραπεία

Σήμερα υπάρχουν αρκετά φάρμακα για να βελτιώσουν πολύ την πάθηση και ο ασθενής να έχει φυσιολογική καθημερινότητα. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολύ καλό προφίλ ασφαλείας, αλλά επειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνουν λίγο την πιθανότητα  λοιμώξεων. Ο Ρευματολόγος τροποποιεί τη θεραπεία για να φτάσει σε επιθυμητό αποτέλεσμα, και παρακολουθεί τον ασθενή κατά διαστήματα.

Άλλα βοηθητικά μέσα:

  • Καταπολέμηση του στρες. Το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, και η ελάττωση του στρες βελτιώνει την πάθηση.
  • Άσκηση. Η άσκηση λειτουργεί σαν φάρμακο μειώνοντας αρκετά τη φλεγμονή και το άγχος.
  • Δίαιτα. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει ρόλο στη διατήρηση των καλών μικροβίων του εντέρου.
  • Διατήρηση υγιεινής του στόματος. Να μην υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή φλεγμονή στα ούλα (περιοδοντίτιδα) γιατί αυτά τροφοδοτούν την αρθρίτιδα.

Εικόνα. Αρθρίτιδα συμμετρική: ίδιες αρθρώσεις διογκωμένες δεξιά και αριστερά

Copyright © 2024 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital