Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) προσβάλλει γυναίκες συνήθως νεαρής ηλικίας. Προκαλείται από υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει προτεΪνες εναντίον του εαυτού μας, τα αυτοαντισώματα.

Ποια είναι η αιτία;
Είναι γνωστό ότι παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως ιοί, υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ορμόνες, και λίγο η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο για να εμφανισθεί η νόσος.  

Τι ενοχλήματα κάνει ο ΣΕΛ;
Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλα τα όργανα του σώματος. Οι ασθενείς πιο συχνά έχουν πόνο σε αρθρώσεις των χεριών, κοκκινίλες στο δέρμα (εξάνθημα), πιο συχνά στα μάγουλα, τριχόπτωση (πολλές τρίχες στο μαξιλάρι στο πρωινό ξύπνημα), πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, κόπωση και πυρετό.  Μερικοί μπορεί να κάνουν αναιμία, θρομβώσεις στις φλέβες ή έγκυες γυναίκες να χάσουν το έμβρυο. Η προσβολή όμως του μυελού των οστών και των νεφρών στην αρχή δεν δίνει συμπτώματα και φαίνεται μόνο στη γενική αίματος, και στη γενική ούρων.  Η πάθηση έχει περιόδους ηρεμίας (υφέσεις) όπου ο ασθενής είναι καλά, και εξάρσεις.  

Πως γίνεται η διάγνωση;
Τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) είναι θετικά σχεδόν σε όλους τους ασθενείς αλλά μπορεί να είναι θετικά και σε άλλους που δεν έχουν ΣΕΛ.  Ο Ρευματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για τη διάγνωση του ΣΕΛ και θα κάνει και άλλα τεστ για να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Θεραπεία
Ο ρευματολόγος θα δώσει τα κατάλληλα φάρμακα, και την κατάλληλη δοσολογία των φαρμάκων, ανάλογα με τις εκδηλώσεις, και είναι εξοικειωμένος με τη χρήση των φαρμάκων αυτών.  Τα φάρμακα περιλαμβάνουν συνήθως κορτιζόνη και σε αρκετές περιπτώσεις άλλα  ανοσοκατασταλτικά. Τα φάρμακα πετυχαίνουν ύφεση στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών ώστε να έχουν φυσιολογική ζωή.  

Μπορεί να κάνει κάτι ο ασθενής για να προφυλαχθεί;
Η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου με αντιηλιακή κρέμα προστατεύει από τις εξάρσεις της νόσου. Ορισμένες, και όχι όλες οι γυναίκες ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα από του στόματος αντισυλληπτικά. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διατροφή και ποιες τροφές να αποφεύγονται.  

Copyright © 2024 ΛΑΖΑΡΟΣ Ι. ΣΑΚΚΑΣ. All rights reserved.
Designed & Developed by
  Elarisa  
&
  Findigital